AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN VOOR GOEDE GELUIDSISOLATIE

Een goede akoestiek is belangrijk voor een prettige (werk)sfeer. Dat kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Een permanente manier, met optimaal resultaat, is het gebruik van akoestische plafondpanelen. En die zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

AKOESTIEK…WAT IS DAT?

Akoestiek omvat de verschillende aspecten van geluid. Je kunt denken aan de productie van geluid, maar ook de overdracht, reflectie, absorptie en de weergave van geluid. En dat geluid kan overal vandaan komen. Het is in een professionele ruimte, of dat nu een kantoor, winkelpand, concertzaal of auditorium van belang dat de akoestiek goed is. Dat de kwaliteit van geluid in die ruimte op een evenwichtige en prettige manier wordt waargenomen. Akoestische plafondplaten spelen een belangrijke rol als het gaat om de regulatie van geluid.  

OPBOUW AKOESTISCHE PANELEN PLAFOND

Akoestische plafondpanelen bestaan uit verschillende lagen en materialen die er samen voor zorgen dat geluidsgolven absorberen en verminderen. Vaak zijn akoestische plafondpanelen opgebouwd uit drie lagen: 

  1. De voorste bekleding: Dit is het deel van het paneel dat zichtbaar is als je ernaar zou kijken. Dit is vaak een meer decoratieve afwerking en bestaat uit stof, kunststof, hout, metaal of kunststof. Dit laat het geluid door naar de volgende laag. 
  2. De geluidsabsorberende laag: Achter de voorste bekleding vind je de geluidsabsorberende laag. Deze laag bestaat uit materiaal die hoog geluidsabsorberend is. Bijvoorbeeld glasvezel, akoestisch schuim of minerale wol. Deze materialen zijn poreus en absorberen het geluid. 
  3. De achterbekleding: Dit is de derde en achterste laag van de akoestische plafondpanelen. Deze laag is doorgaans van stevig materiaal, zoals spaanplaat of glasvezel. De achterbekleding geeft het paneel stabiliteit en kan gezien worden als reflecterend oppervlak om te voorkomen dat geluid aan de achterkant van het paneel ontsnapt.   


Dankzij deze opbouw, die ervoor zorgt dat geluid in het plafondpaneel doordringt, wordt geluid geabsorbeerd en verminderd. De mate van geluidsabsorptie en -verminderingen van akoestische plafondpanelen is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals het gebruikte materiaal, de dikte, de dichtheid en het ontwerp van het paneel. 
 

VERSCHILLENDE SOORTEN AKOESTISCHE PANELEN PLAFOND

Akoestische plafondpanelen zijn in verschillende soorten en uitvoeringen verkrijgbaar. In een bestaande ruimte is het goed denkbaar om een mooi, organische of juist strak plafoneiland of meerdere eilanden te monteren. Die zijn vaak een lust voor het oog. Meer traditioneel zijn de systeemplafonds, die bestaan uit vierkante of rechthoekige platen die met behulp van frames gemonteerd worden. Systeemplafonds zie je veel in kantoren en winkels. Deze plafonds zijn overigens allang niet saai meer te noemen, want ze zijn in verschillende kleuren uitvoerbaar en voor een luxere uitstraling kan gekozen worden voor een verdekt systeemplafond. Het profiel is dan niet meer zichtbaar. Een heel ander soort akoestisch plafondpaneel zijn de plafonds die bestaan uit massief houten lamellen. Deze plafonds zijn ook zeer goed in staat om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, zien er prachtig uit en geven de ruimte een rustige, natuurlijke sfeer.  

VOORDELEN AKOESTISCHE PLAFONDPANELEN

Akoestische plafondpanelen verminderen nagalm, verbeteren spraakverstaanbaarheid en het algemene geluidsniveau in een ruimte wordt beter gecontroleerd. Maar akoestische plafondpanelen hebben nog een aantal voordelen:

Doordat de akoestische plafondpanelen geluidsoverlast verminderen dragen ze bij aan een verbeterde productiviteit en concentratie en een rustige werkomgeving.

De plafondpanelen zorgen voor een esthetische verbetering van een ruimte. Zeker als ze aansluiten op de rest van het interieur en er aandacht wordt geschonken aan het ontwerp van het plafond.
Veel akoestische plafondpanelen zijn flexibel en modulair te gebruiken. De installatie gaat eenvoudig en ze kunnen ook gemakkelijk verwijderd, uitgebreid of vervangen worden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zijn de modulaire platen handig bij het integreren van verlichting, speakers en andere installaties.
De brandveiligheid wordt door de panelen verhoogd, omdat ze brandvertragend zijn en voldoen aan strenge veiligheidsnormen
En tenslotte kunnen akoestische plafondpanelen bijdragen aan energiebesparing. Er zijn panelen die beschikken over thermische isolerende eigenschappen, hierdoor wordt warmteoverdracht tussen ruimtes verminderd. Dit kan de efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen verbeteren en energiekosten verlagen.

VAKKUNDIGE MONTAGE, PERFECTE AFWERKING

Optimaal genieten van akoestische plafondpanelen? Dat begint bij goed advies en een duidelijk plan. Uitgevoerd door professionals. Voordat er een dergelijk plafond geïnstalleerd wordt, moet de ruimte eerst beoordeeld worden. Aan de hand van dit bezoek kunnen de mogelijkheden besproken worden. Ervaren monteurs weten precies hoe ze te werk moeten gaan en welke handelingen nodig zijn om een perfect afgewerkt plafond op te leveren. Bij Totaalplafond helpen we graag! Met een plafond dat bij alle wensen past.

Totaalplafond denkt met u mee

Wij denken in mogelijkheden…Altijd. Geen klus is te gek voor onze gedreven vakmensen. En we houden wel van een beetje uitdaging. Interesse in een metal stud plafond? Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem contact met ons op. We helpen u graag.

OFFERTE AANVRAGEN

Ontvang binnen 24 uur een offerte.
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, jpeg, Max. bestandsgrootte: 128 MB.